Autisme

Als mensen de diagnose autisme hebben, heeft dit veel gevolgen. Zowel voor de persoon zelf, als voor de directe familie. Onbegrip vanuit de omgeving, problemen waar tegenaan gelopen wordt (op school, bij familie en vrienden, met vrijetijdsbesteding of werk); het is niet altijd gemakkelijk. Een vorm van autisme heeft veel impact op het dagelijks leven. Het heeft immers sterke gevolgen op het gebied van communicatie en sociale interactie. Ook met de verbeelding loopt het anders. Dit leidt soms tot onbegrip en verwarring. De persoon met autisme snapt niet altijd wat er verwacht en bedoeld wordt door anderen, zodat de buitenwereld als het ware uitgelegd moet worden. Omgekeerd moet er ook aan anderen uitleg gegeven worden over de behoeften van degene met autisme. Het is niet zichtbaar en daarom vaak lastig te begrijpen. Daarnaast is er door alle problemen soms onvoldoende aandacht voor de kwaliteiten van de persoon met ASS. Die kwaliteiten raken wat ondergesneeuwd. Belangrijk is dat ze weer zichtbaar worden gemaakt en ingezet worden als kracht. Juist hierdoor ontstaat er weer openheid om meer te ontspannen en te genieten. Ook daar is evenwicht heel belangrijk.

Het is soms heel goed en fijn om over dit alles te praten met mensen die weten wat er speelt. Op school begeleid ik veel studenten met autisme. Ik doe dit al jaren en sta bekend om mijn expertise op dit gebied. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige doordat ik het in mijn directe leefomgeving mee heb gemaakt en nog meemaak; mijn zoon heeft autisme. Samen met en voor hem heb ik veel kunnen doen en hebben we veel bereikt.

Ben je ouder van een kind met de diagnose ASS dan is het ook prettig om jouw zorgen te bespreken en tips te krijgen om als ouder goed in te spelen op de behoeften van je kind. Om hem of haar te helpen in het opdoen van succeservaringen. Om je eigen emoties te handelen en het unieke en leuke van je kind te blijven zien. Om het te hebben over onmacht versus onwil. Om handvatten te krijgen. Iedere ouder wil het beste voor zijn kind. En als dat kind net wat meer of andere problemen ervaart dan andere kinderen om je heen, dan kun je als ouder onzeker worden. Je afvragen of je het goed doet.

We kijken naar de noodzakelijke aanpassingen (maatwerktrajecten) en communiceren dit met alle betrokkenen. Ook kijken we naar het verminderen van de hoeveelheid prikkels en stress vanuit de omgeving. Voor broers en zussen van iemand met de diagnose ASS kan het ook zinvol zijn om in gesprekken te kijken naar wat het betekent als de genoemde problematiek onderdeel is van jouw leven. Hoe kun je er zelf mee omgaan? Wat betekent dit voor jou? Is de balans tussen zorgen en aandacht voor eigen behoeften in orde? Welke mogelijkheden zijn er in de woonomgeving voor het gezinslid met ASS, zodat de rest van het gezin ook voldoende aan bod komt?

We kunnen hier in een kennismakingsgesprek samen naar kijken en bespreken wat ik erin kan betekenen voor jou/jullie. Vervolgens bekijken we dan of ik alleen doorverwijs of zelf een rol kan spelen in een traject.

Ad(h)d

Mensen met deze diagnose lopen vaak tegen problemen aan. Het wel willen, maar niet georganiseerd krijgen. Gemopper vanuit de omgeving. Opnieuw proberen en merken dat het nog niet oplevert wat je zou willen. Vaak zijn er al veel negatieve ervaringen. Zowel op als buiten school. Dit doet ook iets met het zelfvertrouwen. Heb je zelf deze diagnose dan kan het heel fijn zijn om met iemand praktische zaken waar je tegenaan loopt te bespreken en tips te krijgen waardoor het je wel lukt. Samen kleine doelen opstellen en daardoor weer succeservaringen opdoen. Weer gaan geloven in eigen kunnen en werken aan positieve ervaring.

Ben je ouder van een kind met de diagnose AD(H)D dan is het ook prettig om jouw zorgen te bespreken en tips te krijgen om als ouder goed in te spelen op de behoeften van je kind. Om hem of haar te helpen in het opdoen van succeservaringen. Om je eigen emoties te handelen en het unieke en leuke van je kind te blijven zien. Om het te hebben over onmacht versus onwil. Om handvatten te krijgen. Iedere ouder wil het beste voor zijn kind. En als dat kind net wat meer of andere problemen ervaart dan andere kinderen om je heen, dan kun je als ouder onzeker worden. Je afvragen of je het goed doet.

In een kennismakingsgesprek kunnen we alle mogelijkheden bespreken. Wat is er nodig voor jou en de ander(en)? Van daaruit kies je of we samen eventueel een traject aangaan.

Omgaan met verlies

Verlies is onderdeel van het leven. Immers: wat bij ons is en waar we om geven, kan ook uit ons leven weg gaan. Liefde, gezondheid, vriendschap, werk en materieel: we kunnen het allemaal weer verliezen. Door scheiding, door de dood. Maar ook door ontslag of een verhuizing of door wat dan ook. En verlies doet pijn. Verliezen waar je van houdt, betekent rouw. En rouwen is niet voor niets een werkwoord. Rouwen is hard werken. Dat vraagt tijd. En aandacht. Het liefst met veel zorg van anderen om ons heen. Steun van mensen die er toe doen. En uiteindelijk lukt het dan meestal wel om het verlies te integreren in je leven. Om weer te kunnen leven zonder dat de pijn overheerst. En soms lukt dat niet. Dan heb je het gevoel dat je er niet uit komt. Dan is het fijn als iemand met je mee kijkt en helpt. Om samen te ontdekken wat er nodig is om het van ondraaglijk naar leefbaar te krijgen. Door erover te praten en door tips te krijgen. Door te doorvoelen en door misschien een eigen ritueel te bedenken en uit te voeren. Om stapje voor stapje het verlies draaglijk te maken. Zo wordt het verlies geïntegreerd in jouw leven. Zodat je verder kunt.

We kunnen in een kennismakingsgesprek de mogelijkheden bespreken. Als dit je aanspreekt, kun je mij mailen of bellen en kunnen we op korte termijn een afspraak maken.

Somberheid en depressieve klachten

Iedereen is wel eens somber. Somberheid hoort bij het leven, net zoals blijdschap en welbevinden dat doen. Maar als je langer somber bent, kan het goed zijn om daarover in gesprek te gaan. Het gaat niet altijd vanzelf over. Wanneer je je plezier verliest in veel activiteiten of merkt dat het allemaal meer energie kost dan dat het oplevert bijvoorbeeld. Dan is het goed om te kijken hoe dit plezier en de positieve energie weer terug te vinden zijn. We kunnen kijken hoe je minder hoge eisen kunt stellen en welke activiteiten energie kosten en welke activiteiten energie opleveren. Hoe je de balans weer kunt herstellen. Hoe je vanuit eenzaamheid de verbinding aan kunt gaan. Hoe je vertrouwen kunt krijgen. Om uiteindelijk met plezier weer de regie over jouw leven te hebben.

Misschien is een kennismakingsgesprek iets voor jou? Dan bespreken we waar jij tegenaan loopt. Wat ik voor jou kan betekenen. En of we samen het pad opgaan om te ontdekken hoe het anders kan.

Zelfbeeld / onzekerheid

Ieder mens wordt geboren met bestaansrecht. Iedere kleine baby geeft aan als het honger heeft, of aandacht wil of behoefte heeft aan iets anders. Als het goed is, spelen de ouders hier op natuurlijke wijze en vanzelfsprekend op in. Het kindje groeit op en gaat de wereld ontdekken. En daar gebeurt het: er komen oordelen van de buitenwereld. Over wat mag en wat niet. Wat goed is en wat niet. Over wat het kind goed doet en wat niet. En afhankelijk van de omgeving en het karakter, vormt het kind zich een beeld van zichzelf: ik kan dit goed en dat niet. Ik ben zus en zo. Mensen vinden mij dat en dat.
En sterker: ik mag er zijn zoals ik ben. Of: ik doe het niet goed genoeg. Of: ik ben niet goed genoeg. Of een van de varianten daar tussenin.
Dat zelfbeeld wordt tijdens het opgroeien vaak wat bijgesteld. En soms ook niet. En soms niet voldoende. In de basis verandert er niet snel iets aan een eenmaal gevormd zelfbeeld. Dat zelfbeeld wordt tijdens het opgroeien vaak wat bijgesteld. Bijvoorbeeld omdat het kind/de jongere iets nieuws leert.

Dus op een gegeven moment kun je merken dat je vaak onzeker bent. Of verlegen. Dat je geen presentaties durft te geven. Of mensen niet gemakkelijk aanspreekt. Of dat je altijd aan jezelf twijfelt. Er kan van alles zijn. Maar vaak is dat wel lastig. Zaken lopen daardoor minder goed dan je zou willen. Je hebt last van je onzekerheid of je zelfbeeld zit je in de weg. Samen kunnen we jouw overtuigingen tegen het licht houden en kijken of ze wel terecht zijn. We kunnen ze eventueel vervangen door nieuwe, meer passende overtuigingen die wel werken. We kunnen jouw talenten ontdekken en je laten groeien vanuit zekerheid. Door stapje voor stapje, met tips, spannende zaken om te zetten in succeservaringen. Zodat je weer stevig in je schoenen komt te staan en jezelf mag en kunt zijn, overal!

In een kennismakingsgesprek kunnen we samen kijken naar jouw manier van jezelf zien en bespreken wat ik jou te bieden heb in het verbeteren jouw zelfbeeld. Dan gaat er een wereld voor je open.

If you can dream it, you can do it!

Twijfel niet en bel of mail mij. Dan zitten we snel tegenover elkaar.

Overig / persoonlijke ontwikkeling

Het kan goed zijn dat je met zaken rondloopt die niet goed voelden en die je hinderen in jouw zijn, maar dat je je niet herkent in een van de andere tabbladen. Logisch. Als maatschappij labelen we misschien wel wat snel. Alles krijgt een naam en moet behandelbaar zijn. Soms is een label juist goed. het maakt duidelijk wat er is en hierdoor ontstaat er meer begrip vanuit de omgeving en kan begeleiding die nodig is, beter gegeven worden. Anderen ervaren een label als ‘in een hokje geplaatst worden’.

Jij hebt dus misschien andere problemen, klachten of obstakels, die niet elders op deze site besproken zijn. Misschien ben je heel gevoelig. Dan kan het zijn dat je je teveel aantrekt van anderen en dat dit jou uit balans brengt. Of je voelt niet meer goed welke stemmingen en problemen van jou zijn of juist van de ander met wie je intens meeleeft. Dat is lastig, want het heeft effect op hoe jij handelt en je voelt. Of je wilt je verder ontwikkelen, maar weet niet precies hoe. Of je staat voor bepaalde belangrijke keuzes en je weet niet welke beslissing het beste is. Dan is het ook fijn als een ander met je mee denkt en mee kijkt. Jouw kijk is altijd een subjectieve en je zit IN de situatie. Ik kan vanuit een helikopterview naar jouw situatie kijken. En dan zie je soms meer of juist andere zaken. Zo krijg jij een meer compleet beeld en kun je beter de keuze maken. Als mens ben je altijd in ontwikkeling. Geen beweging is stilstand. Er kunnen altijd omstandigheden zijn waarin het fijn is dat iemand even samen met jou oploopt.

Mail of bel me. We kunnen in een kennismakingsgesprek kijken naar jouw vraag / vragen en wat ik voor jou kan betekenen.