Autisme
Als mensen de diagnose autisme hebben, heeft dit veel gevolgen. Zowel voor de persoon zelf, als voor de directe familie. Onbegrip vanuit de omgeving, problemen waar tegenaan gelopen wordt (op school, bij familie en vrienden, met vrijetijdsbesteding of werk); het is niet altijd gemakkelijk. Een vorm van autisme heeft veel impact op het dagelijks leven. Het heeft immers sterke gevolgen op het gebied van communicatie en sociale interactie. Ook met de verbeelding loopt het anders. Dit leidt soms tot onbegrip en verwarring. De persoon met autisme snapt niet altijd wat er verwacht en bedoeld wordt door anderen, zodat de buitenwereld als het ware uitgelegd moet worden. Omgekeerd moet er ook aan anderen uitleg gegeven worden over de behoeften van degene met autisme. Het is niet zichtbaar en daarom vaak lastig te begrijpen. Daarnaast is er door alle problemen soms onvoldoende aandacht voor de kwaliteiten van de persoon met ASS. Die kwaliteiten raken wat ondergesneeuwd. Belangrijk is dat ze weer zichtbaar worden gemaakt en ingezet worden als kracht. Juist hierdoor ontstaat er weer openheid om meer te ontspannen en te genieten. Ook daar is evenwicht heel belangrijk.
Het is soms heel goed en fijn om over dit alles te praten met mensen die weten wat er speelt. Op school begeleid ik veel studenten met autisme. Ik doe dit al jaren en sta bekend om mijn expertise op dit gebied. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige doordat ik het in mijn directe leefomgeving mee heb gemaakt en nog meemaak; mijn zoon heeft autisme. Samen met en voor hem heb ik veel kunnen doen en hebben we veel bereikt.
Ben je ouder van een kind met de diagnose ASS dan is het ook prettig om jouw zorgen te bespreken en tips te krijgen om als ouder goed in te spelen op de behoeften van je kind. Om hem of haar te helpen in het opdoen van succeservaringen. Om je eigen emoties te handelen en het unieke en leuke van je kind te blijven zien. Om het te hebben over onmacht versus onwil. Om handvatten te krijgen. Iedere ouder wil het beste voor zijn kind. En als dat kind net wat meer of andere problemen ervaart dan andere kinderen om je heen, dan kun je als ouder onzeker worden. Je afvragen of je het goed doet.
We kijken naar de noodzakelijke aanpassingen (maatwerktrajecten) en communiceren dit met alle betrokkenen. Ook kijken we naar het verminderen van de hoeveelheid prikkels en stress vanuit de omgeving. Voor broers en zussen van iemand met de diagnose ASS kan het ook zinvol zijn om in gesprekken te kijken naar wat het betekent als de genoemde problematiek onderdeel is van jouw leven. Hoe kun je er zelf mee omgaan? Wat betekent dit voor jou? Is de balans tussen zorgen en aandacht voor eigen behoeften in orde? Welke mogelijkheden zijn er in de woonomgeving voor het gezinslid met ASS, zodat de rest van het gezin ook voldoende aan bod komt?
We kunnen hier in een kennismakingsgesprek samen naar kijken en bespreken wat ik erin kan betekenen voor jou/jullie. Vervolgens bekijken we dan of ik alleen doorverwijs of zelf een rol kan spelen in een traject.